Érsebészet

Viszérbetegség és kezelése


A visszérbetegség kialakulásában a veleszületett, öröklött tényezők mellett hajlamosító tényezők játszanak fontos szerepet, mint az álló testhelyzet, ülőmunka, mozgásszegény életmód, súlyfelesleg, terhesség, fogamzásgátlók szedése és egyéb hormonális hatások.

Hosszú távú megléte, a puszta esztétikumon kívül magában hordozza a felszínes és mélyvénás trombózis kialakulásának kockázatát és talán legrettegettebb szövődményként a lábszárfekélyt.

Kezelésének alappillére a megfelelő kompressziós kezelés, melyre enyhébb esetben és megelőzésként I-es erősségű kompressziós harisnya (nem vényköteles) használható.

Kialakult, panaszokat okozó visszérbetegség esetén II-es erősségű kompressziós harisnya vagy pólya (mindkettő vényköteles) alkalmazandó, kiegészítve valamely vénás és nyirokkeringést serkentő gyógyszerrel (Detralex, Venotec, Vessel Due).
Gyakori panaszok a lábdagadás, nehézláb-érzés, éjszakai lábikragörcsök, terhelésre jelentkező feszülés, fájdalom.

Enyhébb esetekben a fent említett konzervatív kezelési módszert javasoljuk, míg előrehaladottabb esetben, kifejezett panaszokat okozó visszeresség esetén műtétet ajánlunk.

 

Szkleroterápia


A visszérkezelés ambulanter, járóbetegként végezhető formája a szkleroterápia, mely esztétikai visszeresség (seprűvéna, pókháló véna) esetén kifejezetten ajánlott, de enyhébb panaszokat okozó formában (oldalági tágulatok) is kiváló hatásfokkal alkalmazható. A véna belsejébe a lehető legvékonyabb tűvel, szinte fájdalmatlanul befecskendezett anyag az érbelhártya károsítása révén a vénafal összetapadását okozza, így abban a keringés megszűnik, ennél fogva láthatatlanná válik.

Kezelést követően az érintett területre kompressziós pólya felhelyezése történik, melyet az eredményesség növelése érdekében legalább másnap reggelig célszerű fennhagyni.
A kezelést követően a sportolás akár közvetlenül is megengedett, azonban a szolárium, illetve a napozás néhány hétig kerülendő, megelőzvén a bőr elbarnulását!
Kifejezettebb helyi gyulladás esetén hűtés, jegelés, Lioton vagy Sp54 gél lokális alkalmazása javasolt.
A kezelések gyakorisága nincs előre megszabva, számát a folyamat kiterjedtsége határozza meg.
Érszűkület fennállása esetén a szkleroterápia abszolút ellenjavalt!

 

Vissza