Urológia

Az urológia foglalkozik a húgy-ivarszervek betegségeivel, mindkét nemnél. Ide tartoznak a vesék sebészeti, (a belgyógyászati vesebetegségekkel a nefrológus foglalkozik), a vesevezetékek, a húgyhólyag, valamint a húgycső megbetegedései. A férfiaknál ez kiegészül a pénisz, herék, mellékherék, prosztata és ondóhólyag területén jelentkező elváltozások gyógyításával.

Emellett az andrológia (férfigyógyászat) olyan speciális, önállósodott urológiai szakterület, mely a férfi szexuális- és megtermékenyítő képességének problémaival foglalkozik, azok sebészi és gyógyszeres kezelése alapján.

 

Gyakori urológiai betegségek


  • húgyivarszervi fejlődési rendellenességek,
  • húgy-ivarszervi daganatok (vese-, vesevezeték-, húgyhólyag-, prosztata-, here-, péniszdaganatok),
  • húgy-ivarszervi gyulladásos kórképek,
  • inkontinencia,
  • köves megbetegedések
     


A vizsgálat


Urológiai vizsgálat során a szakorvos meghallgatja a páciens problémáit. A részletes kórtörténet felvételét követően vizeletvizsgálat, orvosi fizikális vizsgálat, illetve az urológiai szervek ultrahang vizsgálata történik. Szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. Az orvosi vizsgálat nem jár fájdalommal, egyedül a prosztata vizsgálata (mely a végbél felől tapintással történik) járhat minimális kellemetlenséggel. Amennyiben ezek a vizsgálatok nem elégségesek, egyéb kivizsgálásokra (pl.: natív röntgenfelvétel, hólyagtükrözés, kiválasztásos urográfia, has-kismedence CT/MRI vizsgálat) utaljuk pácienseinket.

 

Kezelések


Az urológiai betegségek nagy része gyógyszeresen kezelhető, adott esetben azonban a műtéti megoldás a célravezető. Az urológiai műtétek gyakran megoldhatók endoszkópos úton (felső- és alsó húgyúti endoszkópia, laparoszkópia), még olyan esetekben is, melyeket korábban csak a nyitott sebészi úton lehetett orvosolni. Természetesen ezen eljárások korlátai miatt nyílt, feltárásos műtéti megoldásoknak is fontos szerepe van az urológiában.

 

Vissza